2010. szeptember 3., péntek

A berethalmi „békítő szoba“

Erdély szerte számos furcsasággal és érdekességgel találkozunk. Utóbbi időben tanulmányaim folytán sokat foglalkoztam a szászokkal. Így figyeltem fel egy olyan szokásra, amit Berethalmon sok száz éven át gyakoroltak.

A berethalmi templom – mint az erdélyi szász templomok általában - egy erődített vártemplom, tornyokkal, masszív falakkal körülvéve. Az odalátogató két torony közt egy kis építményre lehet figyelmes. Úgy néz ki, mint egy kis kerti lak, ami nem illik bele a képbe. Ez a kis építmény a „Scheidungshaus”, a „Válóház”, benne a „békítő szobával”.

A szász, akárcsak a székely rendtartó nép volt. A falu lakossága ebbe a házba zárta be a válni kívánó, össze nem férő párokat. Két hetet kellett eltölteniük egy ágyban, egy kenyéren. A szoba meglehetősen kicsi egyetlen személy számára van bebútorozva, benne asztal, szék, egyetlen étkészlet.

Az, hogy ennyire hatásos volt ez a szász lelemény, tanulság a mai kor számára is. Négyszáz év alatt egyetlen válás történt Berethalmon.


Ne gondolja senki, hogy a középkor folyamán azért volt kevesebb a válás, mert kevesebb volt a konfliktus, a meg nem értés. Előítéletekben sem volt hiány, a falu száján mindig beszédtéma volt az összeférhetetlenség.

És ma? Statisztikák elrettentő képet nyújtanak. Nem is jó beszélni róla, hány házasság végződik válással.

A berethalmi megoldás viszont évszázadok során hatásosnak bizonyult…

Csiki Árpád
(fotók: Wikipedia, Szász Csaba)

4 megjegyzés:

  1. Ez jó ötlet:) Nagyon tetszik a hasonlat!

    VálaszTörlés
  2. Árpi,

    már ne haragudj, de a hasonlat nem olyan jó...
    Persze hogy meggondolták annak idején a válást: az az idö arra volt jó, hogy a nö belegondoljon abba, milyen rossz dolog is haza menni a szülökhöz lakni (esetleg kisebb tesókkal nyomorogni egy szobában), esetleg egyedül nevelni a gyereket, a falu szájára jutni stb.

    Ma teljesen másak az idök: általában (nyugaton legalábbis) megél a nö gyerekestül saját fizetéséböl, nincs akkora pletyózás, megmarad egy saját lakás.

    Persze, egy válás mindig szomoró valami. De ugyanakkor hány esetben válik az mindkét fél javára?

    O.

    VálaszTörlés
  3. Szia Ossian, jó újra itt látni téged is...

    Nem mondtam, hogy ma is ezt kéne csinálni, annál sokkal szabadelvűbb világban élünk... Csak olvastam egy érdekességről, s azon gondolkodtam el kicsit.
    Ma a nyugati társadalomban már családra sincs szükség, mindjárt gyerekekre sem, nem kell összeházasodni (vagy épp ellenkezőleg - azonos neműeknek is mindjárt megengedett), nem kell elválni se... Csak rá akartam ezzel is világítani, milyen szomorú korban élünk. és ez nem feltétlen jó dolog. Szerintem.

    VálaszTörlés
  4. Szerintem ez egy nagyon jó ötlet volt….de!
    A mai korban inkább, a házasság előtt, egy ” biztosak vagyunk-e a dolgunkban „összeszoktató szoba kéne. Oda kéne berakni egy ideig az összeházasodni kívánó (természetesen férfi-nő) párokat, akár 3 hónapra is. Sajnos ma gyakran megesik, hogy egy kapcsolatban pár hónap után, hopp jön a gyerek, na, akkor mindegy, vágjunk bele. És itt nem arra gondolok, hogy el kell vetetni, mivel az abortuszt ellenzem, gyilkosságnak tartom, de miután megszületik a gyermek, jobb esetben pár év együttélés után derül ki, hogy hát nem is olyan a társ, mint amilyenre vágytunk….ha egyáltalán volt elképzelésünk a mai, egyre jobban elkorcsosuló világban, hogy mit is várunk attól az embertől, akivel életünket szándékozzuk leélni.
    Rosszabb esetben az anya egyedül neveli fel.
    Majd az ilyen gyerekek, mivel ilyen példát látnak, nagyobb százalékban szintén hasonló módon választanak maguknak párt…. a kör folytatódik.
    Nem csak nyugat fele tekintve van ez a fene nagy szabadelvűség és tovább megyek: erkölcstelenség….ez már itt van, és mindenhol ott van, ahol működik a televízió és az internet. Persze jó oldala is van, hasznos dolgokra is lehet használni, de sajnos a rohanó világban a szülők sok esetben azt sem tudják, a gyermekeknek mi jön be ezeken keresztül.
    Ezt a témát lehetne ragozni hosszan…..jó-e együtt maradni olyannal, akivel nem akarunk, vagy a szégyen miatt mégis ezt az utat válasszuk, nehogy a falu a szájára vegyen…
    Szerintem se jó irányba haladunk....

    VálaszTörlés