2010. február 25., csütörtök

Büntethető lesz a holokauszttagadás

A következő cikk hatalmason felháborított. Hát nekik már mindent lehet? Nem mondom Hitler annak idején kiirtott pár zsidót dolgoztatás közben, de ők hány milliót irtanak ki ócska politikájuk, aljas pénz üzelmeik közepette? Én nem tagadom, sőt beszélek róla... és elgondolkodom rajta, hogy olyan hamar lejárt. Holokauszt-ipar, holokauszt-vallás, holokauszt-agymosás. Érezzen lelkiismeret furdalást a gonosz európai ugye? De az, hogy én mit fogadok el és mit tagadok, nem tartozhat másra csak rám. Szólásszabadság, azt hiszem így mondják ezt...


Magyarországon is büntethető lesz a holokauszt-tagadás, miután az Országgyűlés hétfőn este elfogadta a büntető törvénykönyv (Btk.) erre vonatkozó módosítását.

A szocialisták által kezdeményezett név szerinti zárószavazáson 197 igen, egy nem szavazattal és 142 tartózkodás mellett fogadták el az indítványt. Az egyetlen nemmel szavazó a szabad demokrata Gulyás József volt.

A törvény – amelyet Mesterházy Attila, az MSZP miniszterelnök-jelöltje nyújtott be – három évig terjedő szabadságvesztéssel bünteti azt, aki nagy nyilvánosság előtt tagadja a holokauszt tényét, illetve kétségbe vonja, vagy jelentéktelen színben tünteti fel azt. Az új szabály a kihirdetését követő harmincadik napon lép hatályba.

Mesterházy Attila a holokauszt nemzetközi emléknapján, január 27-én jelentette be kezdeményezését, amit azzal indokolt, hogy ma Magyarországon a mindennapokban ismételten tapasztalható az antiszemitizmus, a szélsőséges újfasiszta eszmék terjedése.

Az előterjesztést a fideszes Répássy Róbert úgy változtatta volna meg, hogy a nemzeti szocialista és a kommunista rendszerek emberiség elleni bűneinek nyilvános tagadását egyaránt büntesse a jogszabály, módosí-tási javaslata azonban nem kapta meg a kellő arányú támogatást a Házban.

A Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) üdvözli a holokauszttagadás büntethetővé tételét – mondta Feldmájer Péter, a szervezet elnöke az MTI-nek. Feldmájer Péter szerint helyesen cselekedett az Országgyűlés, amikor megszavazta a büntető törvénykönyv (Btk.) erre vonatkozó módosítását. Mint mondta, nagyon kedvező, hogy csak egy ellenszavazat volt.

Egyébként az Európai Unió valamennyi tagállamában legkésőbb ez év decemberében szigorú büntetéssel lesz sújtható a holokauszt tagadása. A rasszizmus és idegengyűlölet elleni uniós kerethatározatot 2008 novemberében fogadták el az EU-tagországok bel- és igazságügyi miniszterei, miután a tervezet vitáját valamennyi érintett uniós intézményben lefolytatták.

(MTI - UMSZ)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése