2009. december 16., szerda

Nyírő József: Halhatatlan élet (könyvajánló karácsonyra)



Nyírő József regénye a székely nép elpusztíthatatlanságáról - Halhatatlan élet

A munka, a családiasság, az összetartás regényében az író a székely falu idilli képét rajzolja meg a csavaros eszű és mindig tréfálkozó Bojzás Küs Dani és Péter Anikó szerelmének háttereként. Dani „jókedvű, mókás, furfangos, tréfacsináló kolontos”, igazi Uz Bence-féle góbé. Az ő legénnyé serdülése, szerelme, házasságkötése, apává válása adják a regény vezérfonalát, amelyet vidám és szomorú történetek váltakozva egészítenek ki: miként küzd Dani a mindennapi kenyér és megélhetés gondjaival, vagy éppen a román hatalom képviselőivel.

Nyírő az egyszerű falusi élet mindennapjaiban kívánja felmutatni az élet szépségeit és erejét. A mű középpontjában – címének megfelelően – a „halhatatlan élet" áll, a születés és halál körforgása, amely örök és elpusztíthatatlan. A regény könnyű, derűs olvasmány, a szereplők állandóan tréfálják egymást, a viták vígjátékba illően rendeződnek, csupán az utolsó oldalakon komorul el a történet - amikor kitör a háború és Danit behívják katonának.

A tragédiát sejtető vég ellenére az író mégis azt mondja, hogy az egyes ember elpusztulhat, de a nemzet, a székely-magyar nép elpusztíthatatlan. Nyírő írói eszköztárának egész gazdagsága felvonul: remek jelenetező képessége, életimádata, mélyen átélt istenhite, a székely népi misztika ismerete, pazar élő nyelve, finom lélektani megfigyelőképessége, jellemábrázoló tehetsége, természetfestő ereje, melyek kifogyhatatlan mesélőkedvvel és szeretettel párosulnak.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése