2010. augusztus 29., vasárnap

Példakép: Makovecz Imre

Az idén hetvenöt esztendős, súlyos betegen is dolgozó Makovecz Imre cigány falut épít azoknak a romáknak, akiknek a házát romba döntötte az árvíz. A világszerte elismert Makovecz Imre cége az elmúlt években tönkrement. Ő mégis szolgálja népét és dolgozik érte mint példaképe Kós Károly. Több, a rendszerváltozás után Erdélybe tervezett temploma közül (Temesvár, Kolozsvár, Vargyas, Nagyvárad, Sepsiszentgyörgy) elsőnek épült fel a csíkszeredai. Fő motívumai a templomkert falába beépített öreg sírkövek másolataiból felmagasodó torony és a felülvilágítón át az istentiszteletet figyelemmel kísérő angyalszobrok. Makovecz nagyra becsülte a csíkiak hozzáállását. A Székelyhon a Példakép sorozatával tiszteleg a mester előtt. A sorozat korábbi, Kós Károlyról szól epizódja itt tekinthető meg.

(szekelyhon.ro)

2 megjegyzés:

  1. Kedves Árpád! Elnézést az offtopikért, de mivel email kapcsolatfelvételi lehetőséget nem találtam, ezért szeretném Neked itt helyben ajánlani a Hazai Gondolat - Az első nemzeti könyves blog weboldalt.

    Célunk, hogy az internetező fiatalság visszatérjen a valódi (nem fantasy, sci-fi, horror stb.)magyarságtudatot erősítő könyvekhez és ha eddig nem olvasták tudatosan elhallgatott nagyjaink irodalmát, akkor könyvajánlóink hatására kedvet kapjanak hozzá.

    Hazai Gondolat - az első nemzeti könyves blog
    http://www.nemzetikonyvesblog.hu

    Facebookon is csatlakozhatsz hozzánk:
    http://www.facebook.com/#!/apps/application.php?id=137857042905084

    Baráti üdvözlettel,

    Szikszai Ernő

    VálaszTörlés
  2. Kedves Ernő,

    hallottam már korábban is a Hazai Gondolatról. Örülök én is, hogy a blogom látogatója vagy.

    Üdv, Csiki Árpád

    VálaszTörlés