2010. július 29., csütörtök

A tatárlakai korong

Az ősmagyar rovásírás legrégebbi emléke a 6500 éves, tehát újkőkori tatárlakai agyagkorong, amelyet N. Vlassza, román régész 1961-ben talált az erdélyi Tatárlakán egy sírban, férficsontok mellett.

A lelet rendkívüli jelentőségének több oka van. Egyrészt igen korai kárpát-medencei írásbeliséget bizonyít, mivel helyi agyagból készült. Másrészt három betű az ősmagyar rovásírásból felismerhető, ezek a Z, Ny és Gy. Nagyon fontos, hogy pont az Ny és Gy jelek maradtak fenn a korongon, mert ezek a hangok a Ty-vel, Sz-szel, Zs-vel, Cs-vel együtt nyelvünk hangkészletének legősibb rétegéhez tartoznak, mivel az etnogenetikailag fiatalabb, de később a közelünkben élő népeknek, keltáknak, etruszkoknak, pelazgoknak, főniciaiaknak ezekre a hangokra nem volt jelük, ezért feltehetően hangkészletükben sem szerepelt.

A korong igazolja, hogy kárpát-medencei jelenlétünk nem a 896-os honfoglalással kezdődött. Az is rendkívül fontos, és talán ez magyarázza, hogy a hivatalos tudomány elhallgatja leletünk jelentőségét, hogy a korong és a mellette lévő két másik téglalap alakú agyagtáblácska 1000-1500 évvel idősebb, mint a hasonló képjeleket tartalmazó sumér agyagtáblák az al-ubaidi és uruki kultúrát követő Jemdet-Nasr korszakból. Ez azt jelenti – és erre már Torma Zsófia és Fehérné Walter Anna is rámutatott, hogy rokonság áll fenn a kárpát-medencei és a sumér írásbeliség között, sőt a Kárpát-medence a kiindulópont.

(Friedrich Klára)

2 megjegyzés:

  1. "Mi" alatt természetesen nem a magyarokat kell érteni, hisz ők, saját bevallásuk szerint, Árpáddal jöttek, és István alapított nekik államot.

    VálaszTörlés
  2. A magyar soha nem volt egy egységes nép. Gondolj csak a honfoglalás kori magyar törzsekre, de távolabb a hun-szkíta népekre, akik nem feltétlen voltak vérrokonok. A magyar és a székely közé épp ezért nem tehetünk még ma sem egyenlőségjelet.
    Most hogy így napvilágra került egy kicsit a dák téma, olvasgattam róluk is. Sok kutatónak az az álláspontja, hogy a dákok is a hunok egyik ága.
    Nézd meg majd ezt: érdekes.
    http://www.youtube.com/watch?v=D6mvMuTSdtc

    VálaszTörlés